6 Nisan 2017 Perşembe

| Ofisinizde Yazılım Maliyetinden Kurtulun

Kurumlar her yıl lisanslı ürünlere tonlarca para harcıyor ve bunun karşılığını da ne yazık ki göremiyor. Bu yazımda bilgisayarlarında sadece ofis ve antivirüs uygulamaları kullanan bir işletmenin yıllık olarak yaptığı lisans masraflarından bahsedeceğim ve alternatif yollar önereceğim. 


Öncelikle işletmemizde 5 tane bilgisayar ve bu bilgisayarlarda Windows 10, Microsoft Office ve Norton Antivirüs programı yüklü olsun. Bu programların fiyatlarını aşağıda sitelerinden alarak verdim.

Windows 10 Home: 499,99TL
Microsoft Office 365: 30TL/Aylık (360TL/Yıllık *En düşük PC paketi)
Norton Security Standart: 69,99TL/1Bilgisayar (5 Bilgisayar için 69,99TL'den hesaplandığında (69,99TL ise indirimli fiyat normal fiyatı 119TL) 349,95 TL / Yıllık )

Toplamda ise yıllık olarak 1209,94TL sadece lisans masrafı ortaya çıkıyor. Ayrıca bu bilgisayarlara yeni türeyen kırılması oldukça zor olan cryptolocker adı verilen ve dosyaları özel olarak şifreleyerek sizden fidye isteyen virüsleri de katarsak yaklaşık olarak 2000TL civarında lisans ve korunma masrafı ortaya çıkıyor. 

Evet belki bir işletme için çok büyük bir bütçe olmayabilir ancak hiç masraf çıkmaması bir işletme için her zaman çok daha iyidir. 


Şimdi ise Linux kullanan ve aynı uygulamaların Linux versiyonlarını kullanan bir işletmeyi düşünelim.İşletim sistemi olarak TÜBİTAK tarafından geliştirilen Pardus Kurumsal, ofis uygulaması LibreOffice kullansın.Şimdi maliyetlerimize bakalım.

Pardus Kurumsal: Ücretsiz olarak dağıtılıyor. Ayrıca teknik destek konusunda gerek TÜBİTAK yetkilileri gerekse Pardus Topluluk gönüllüleri ücretsiz olarak destek sağlıyor.

LibreOffice: Ücretsiz olarak dağıtılıyor ve Microsoft Office ile yapabildiğiniz tüm işlemlerin birebir aynılarını yapabiliyor ve dökümanlarınızı da Office uzantısında (.doc, .docx, .ppt, .pptx, .xls vs.) kaydedebiliyorsunuz. 

Antivirüs: Linux tabanlı bir işletim sistemi olduğu için virüs bulaşma olasılığı çok çok çok düşük bir seviye de... Ayrıca bulaştığını bile varsayarsak Linux altyapısını kullanan hiçbir işletim sisteminde, kurulum sırasında belirlediğiniz yönetici parolasını girmeden ana sisteme zarar verecek bir işlem yapılamadığından siz izin vermediğiniz sürece virüs sisteminizde barınamaz.

Toplamda ise geliştiricilere bağış yapmadığınız sürece lisans ücreti olarak ödeyeceğiniz bir ücret bulunmuyor ve güvenli bir şekilde sınırsız olarak kullanabiliyorsunuz.

Teknolojiyi seven aynı zaman işçi hakları, toplu iş hukuku ve iş hukukuna ilgisi olan ve sendikalar hakkında araştırma yapmayı seven birisiyim sadece... Çalışma Ekonomisi mezunu ve sendika uzmanı...

2 yorum:

  1. Yararlı bir yazı olmuş, ilk etapta libreoffice'i deneyeceğim oldukça güzel bir programa benziyor.

    YanıtlaSil
  2. Çok mantıklı. Şirketler onlarca para veriyor. Ama hem yerli hem ücretsiz bir çok ürün ve yazılım var. Makale çok başarılı ve faydalı teşekkür ederim.

    YanıtlaSil